Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers

Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs

Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs

 

hese CBSE Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs are prepared by our Chemistry Expert. By practicing following MCQs, students will be ab

le to quickly revise all the concepts of the CBSE 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs. Additionally, CBSE Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs will be helpful for JEE And NEET Aspirants.

Refer to our Chemistry class 12 MCQs for scoring Excellent M

arks in your Exams.

Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs (SET A)

1. Ethyl alcohol is industrially prepared from the ethylene by: (A) Permanganate oxidation (B) Catalytic reduction (C) Absorbing in sulphuric acid followed by hydrolysis (D) Fermentation Answer: Absorbing in sulphuric acid followed by hydrolysis.

2. Tert-butyl methyl ether on heating with anhydrous HI in ether gives (A) CH3OH + (CH3)3CI (B) CH3I + (CH3)3COH (C) CH3I + (CH3)3Cl (D) None of the above Answer: CH3I + (CH3)3COH.

3. Most viscous among the following is: (A) Propan-1-ol (B) Propan-2-ol (C) Propane-1, 2-diol (D) Propane-1,2,3-triol Answer: Propane-1,2,3-triol.

4. Carbolic acid is (A) HCOOH (B) CH3COOH (C) C6H5COOH (D) C6H5OH Answer: C6H5OH.

5. In Williamson’s synthesis ethoxy ethane is prepared by (A) Passing ethanol over heated alumina (B) Heating sodium ethoxide with ethyl bromide (C) Treating ethyl alcohol with excess of H2SO4 at 430-440 K (D) Heating ethanol with dry Ag2O Answer: Heating sodium ethoxide with ethyl bromide.

6. When CH3MgI is made to react with acetone and the addition product formed is hydrolysed, we get: (A) A primary alcohol (B) A secondary alcohol (C) A tertiary alcohol (D) An aldehyde Answer: A tertiary alcohol.

7. Among the following, which is least acidic? (A) Phenol (B) o-cresol (C) p-nitrophenol (D) p-chlorophenol Answer: o-cresol.

Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs (SET B)

1. Lucas reagent is (A) Conc. HCI and anhydrous ZnCI2 (B) Conc. HNO3and hydrous ZnCI2 (C) Conc. HCI and hydrous ZnCI2 (D) Conc. HNO3 and anhydrous ZnCI2 Answer: Conc. HCI and anhydrous ZnCI2.

2. An ether is more volatile than an alcohol having the same molecular formula. This is due to (A) Dipolar character of ethers (B) Alcohols having resonance structures (C) Intermolecular hydrogen bonding in ethers (D) Intermolecular hydrogen bonding in alcohols Answer: Intermolecular hydrogen bonding in alcohols.

3. The compound CH3CH2CH2Br is converted into CH3CH2CH2OH by: (A) Dehydration (B) Hydrogenation (C) Elimination (D) Substitution Answer: Substitution.

4. Which of the following is simple ether? (A) C6H5OCH3 (B) CH3OC2H5 (C) nPrOEt (D) MeOMe Answer: MeOMe.

5. In Lucas test an alcohol reacts immediately and gives insoluble chloride. The alcohol is (A) CH3OH (B) CH3CH2OH (C) (CH3)2CHOH (D) (CH3)3COH Answer: (CH3)3COH.

6. Which one has highest boiling point? (A) Ethane (B) Butane (C) Butan-1-ol (D) Pentane Answer: Butan-1-ol.

7. The reaction of CH3OC2H5 with HI gives: (A) CH3I only (B) C2H5OH only (C) CH3I + C2H5OH (D) C2H5I + CH3OH Answer: CH3I + C2H5OH.

Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs (SET C)

1. Glycerol has: (A) 3 primary alcoholic groups (B) 3 secondary alcoholic groups (C) 1 primary alcoholic group and 2 secondary alcoholic groups (D) 2 primary alcoholic groups and 1 secondary alcoholic group Answer: 2 primary alcoholic groups and 1 secondary alcoholic group.

2. Lucas test is associated with (A) Aldehydes (B) Phenols (C) Carboxylic acids (D) Alcohols Answer: Alcohols.

3. Williamson’s synthesis is used for the preparation of (A) Acid (B) Ester (C) Ether (D) Alcohol Answer: Ether.

4. Wood spirit is: (A) CH3OH (B) C2H5OH (C) CH3CH2CH2OH (D) None of these Answer: CH3OH.

5. Propane, CH3—CH = CH2 can be converted into 1-propanol by oxidation. Which set of reagents among the following is ideal to effect the conversion? (A) H2O (B) B2H6,H2O2 (C) H2SO4 (D) None of these Answer: B2H6,H2O2.

6. The action of halogen acids on an ether, has the following order of reactivity: (A) HCl > 𝐻𝐵𝑟 > 𝐻𝐼 (B) HI > 𝐻𝐶𝑙 > 𝐻𝐵𝑟 (C) HI > 𝐻𝐵𝑟 > 𝐻𝐶𝑙 (D) HCl > 𝐻𝐼 > 𝐻𝐵𝑟 Answer: HI > 𝐻𝐵𝑟 > 𝐻𝐶𝑙.

Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs (SET D)

1. Phenyl magnesium bromide reacts with methanol to give a mixture of: (A) Anisole and Mg(OH)Br (B) Benzene and Mg(OMe)Br (C) Toluene and Mg(OH)Br (D) Phenol and Mg(Me)Br Answer: Benzene and Mg(OMe)Br.

2. In the reduction, 𝑅—CHO + H2⟶𝑅CH2OH. The catalyst used is: (A) Ni (B) Pd (C) Pt (D) All of these Answer: All of these.

3. Primary and secondary alcohols on action of reduced copper give: (A) Aldehydes and ketones respectively (B) Ketones and aldehydes respectively (C) Only aldehydes (D) Only ketones Answer: Aldehydes and ketones respectively.

4. The IUPAC name of CH3OCH(CH3)2 is: (A) 1-methoxy propane (B) 3-methoxy propane (C) Methyl-isopropylether (D) 2-methoxy propane Answer: 2-methoxy propane.

5. Reaction of tertiary butyl alcohol with hot Cu at 350℃ produces (A) Butanol (B) Butanal (C) 2-butene (D) Methylpropene Answer: Methylpropene.

6. Grignard reagent reacts with HCHO to produce (A) Secondary alcohol (B) Anhydride (C) Acid (D) Primary alcohol Answer: Primary alcohol.

Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs (SET E)

1. Salicylaldehyde is obtained when phenol is heated with CHCl3 and aqueous NaOH. This reaction is known by which name? (A) Carbyl amine reaction (B) Hofmann’s reaction (C) Reimer-Tiemann reaction (D) Kolbe-Schmidt reaction Answer: Reimer-Tiemann reaction.

2. When phenol is treated with excess of bromine water, it gives (A) m-bromophenol (B) o-and p-bromophenols (C) 2, 4-dibromophenol (D) 2, 4, 6-tribromophenol Answer: 2, 4, 6-tribromophenol.

3. Picric acid is (A) 2, 4, 6-tribromophenol (B) 2,4,6-trinitrophenol (C) trinitrophenol (D) 2, 4, 6-trinitrotoluene Answer: 2,4,6-trinitrophenol.

4. The correct order of reactivity of hydrogen halides with ethyl alcohol is (A) HF >HCl>HBr> HI (B) HCl>HBr> HF > HI (C) HBr>HCl> HI >HF (D) HI >HBr>HCl> HF Answer: HI >HBr>HCl> HF.

5. In the reaction involving C—OH bond, in alcohols the order of reactivity is: (A) 1 ͦ>2 ͦ>3 ͦ (B) 3 ͦ>2 ͦ>1 ͦ (C) 2 ͦ>3 ͦ>1 ͦ (D) None of these Answer: 3 ͦ>2 ͦ>1 ͦ.

6. When phenyl magnesium bromide reacts with t-butanol, the product would be (A) Benzene (B) Phenol (C) t-butyl benzene (D) t-butyl phenyl ether Answer: Benzene.

We hope you liked our Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs. If you have any queries regarding Class 12 Chemistry Chapter Alcohols, Phenols and Ethers MCQs , drop a comment below and we will reply to you at the earliest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *