CBSE Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines MCQs

CBSE Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines MCQs

These CBSE Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines MCQs are prepared by our Ch

CBSE Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines MCQs

emistry Expert. By practicing following MCQs, students will be able to quickly revise all the concepts of the CBSE 12 Chemistry Chapter 13 Amines MCQs. Additionally, CBSE Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines MCQs will be helpful for JEE And NEET Aspirants.

Refer to our Chemistry class 12 MCQs for scoring Excellent Marks in your Exams

.

CBSE Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines MCQs (SET A)

1) The best reagent of converting, 2-phenylpropanamide into 2-phenylpropa

namine is: (A) excess H2 (B) Br2 in aqueous NaOH (C) iodine in the presence of red phosphorus (D) LiAlH4 in ether Answer: LiAlH4 in ether.

2) The best reagent for converting, 2-phenylpropanamide into 1-phenylethanamine is: (A) excess H2 / Pt (B) NaOH / Br2 (C) NaBH4 / methanol (D) LiAlH4 / ether Answer: NaOH / Br2.

3) Hofmann bromamide degradation reaction is shown by : (A) ArNH

2 (B) ArCONH2 (C) ArNO2 (D) ArCH2NH2 Answer: ArCONH2.

4) Methylamine reacts with HNO2 to form: (A) CH3 – O – N = O (B) CH3 – O – CH2 (C) CH3OH (D) CH3CHO Answer: CH3OH.

5) The gas evolved when methylamine reacts with nitrous acid is : (A) NH2 (B) N2 (C) H2 (D) C2H6 Answer: N2.

6) Methylamine can be prepared by: (A) Wurtz reaction (B) Friedel-Crafts 

reaction (C) Hofmann’s bromamide reaction (D) Clemmensen’s reaction Answer: Hofmann’s bromamide reaction.

7) Primary amines are identified by: (A) Hofmann’s reaction (B) Carbylamine reaction (C) Friedel-Crafts reaction (D) Biuret reaction Answer: Carbylamine reaction.

8) Carbylamine reaction is shown by: (A) quaternary salt (B) 3° amine (C) 2° amine (D) 1° amine Answer: 1° amine.

CBSE Class 12 Chemistry Chapter 13 

Amines MCQs (SET B)

1) Hinsberg’s reagent is: (A) benzene sulphonamide (B) benzene sulphonic acid (C) benzene sulphuryl choride (D) benzene sulphonyl chloride Answer: benzene sulphonyl chloride.

2) How many primary amines are possible for the formula C4H11N? (A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4 Answer: 4.

3) Amine that can not be prepared by Gabriel phthalimide synthesis is : (A

) benzylamine (B) aniline (C) methylamine (D) iso-butyl amine Answer: aniline.

4) Aniline on treatment with aqueous bromine gives: (A) 2,4,6-tribromoaniline (B) o-bromoaniline (C) 2,4-dibromoaniline (D) p-bromoanilin Answer: 2,4,6-tribromoaniline.

5) In the following reaction, C6H5NH2 + CHCl3 ⎯3KOH⎯⎯→ A + 3B + 3C. The product A is: (A) phenyl isocyanide (B) phenyl cyanide (C) ethylene chloride (D) chlorobenzene Answer: phenyl isocyanide.

6) Aniline when treated with conc. HNO3/conc. H2SO4 at 293 K, the major product obtained is: (A) p-phenylene diamine (B) m-nitroaniline (C) p-benzoquinone (D) nitrobenzene Answer: m-nitroaniline.

7) Acid hydrolysis of methyl isocyanide gives: (A) CH3NH2 + HCOOH (B) CH3NH2 + CH3COOH (C) C2H5NH2 + HCOOH (D) CH3NH2 + CH3CH2COOH Answer: CH3NH2 + CH3CH2COOH.

CBSE Class 12 Chemistry Chapter 13 Amines MCQs (SET C)http://djshark.in

1) Benzenediazonium chloride when reacted with hypophosphorus acid, produces : (A) phenol (B) phenyl phosphate (C) benzene (D) phenyl phosphite Answer: benzene.

2) Benzenediazonium chloride on reacting with boiling water gives: (A) phenol (B) aniline (C) benzylamine (D) benzaldehyde Answer: phenol.

3) When benzenediazonium chloride is heated with fluoroboric acid, fluorobenzene is formed. This reaction is called : (A) Balz-Schiemann reaction (B) Gattermann reaction (C) Sandmeyer reaction (D) Gomberg reaction Answer: Balz-Schiemann reaction.

4) How many primary amines are possible with the formula of C4H11N? (A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4 Answer: 4.

5) Which of the following statement is incorrect in case of Hoffmann bromamide degradation? (A) Reaction is useful for decreasing length of carbon chain by one carbon atom (B) It gives tertiary amine (C) It gives primary amine. (D) Aqueous or alcoholic KOH is used with bromine Answer: It gives tertiary amine.

6) Medius reaction converts an alkyl cyanide to (A) a primary amine (B) an aldehyde (C) a ketone (D) an oxime Answer: a primary amine.

7) Which one of the following amines cannot be prepared by Gabriel’s synthesis? (A) Butylamine (B) Isobutylamine (C) 2–Phenylethylamine (D) N–Methylbenzylamine Answer: N–Methylbenzylamine.

We hope you liked our Class . If you have any queries regarding Class 12 Chemistry 13 Amines MCQs , drop a comment below and we will reply to you at the earliest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *