CBSE Class 11 Biology Chapter 1

CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs

These CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs. are prepared by our Chemistry Expert. By practicing following MCQs, students will be able to quickly revise all the concepts of the CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs. Additionally, CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs will be helpful for JEE And NEET Aspirants.

Refer to our Biology class 11 MCQs for scoring Excellent Marks in your Exams.

CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs (SET A)

1) Which one of the following has a real existence? (a) Genus (b) Species (c) Family (d) Order Answer: Species

2) In the case of plants, classes with a few similar characters are assigneda to higher category called (a) division (b) phylum (c) order (d) family Answer: division

3) The plfamily Solanaceaeceae is included in which order? (a) Felidae (b) Conidae (c) Polymoniales (d) Dimoniales Answer: Polymoniales

4) The scientific name of wheat is (a) Mangifera indica (b) Triticum aestivum (c) Triticum poales (d) None of the above Answer: Triticum aestivum

5) The housefly belongs to which family in taxonomical classification? (a) Musca (b) Diptera (c) Muscidae (d) Insecta Answer: Muscidae

6) Which one of the following taxonomic categories can categorise rest all others? (a) Family (b) Genus (c) Class (d) Order Answer: Class

7) Which one is the incorrectly written scientific name? (a) Panthera tigris (b) Mangifera indica (c) Panthera leo (d) Columba LIVEA Answer: Columba LIVEA

8) Classification based on morphological characteristics is called (a) artificial (b) natural (c) phylogenetic (d) Both (a) and (c) Answer: artificial

CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs (SET B)

1) Ascending or descending arrangement of taxonomic categories is known as (a) classification (b) key (c) taxonomy (d) hierarchy Answer: hierarchy

2) A taxon is a (a) group of related species (b) group of related families (c) type of living organisms (d) taxonomic group of any ranking Answer: taxonomic group of any ranking

3) What is the basic unit of classification? (a) Family (b) Order (c) Species (d) Genus Answer: Species

4) A group of organisms with the similar trait of any rank is (a) taxon (b) family (c) genus (d) species Answer: taxon

5) Species are considered as (a) the largest taxon of taxonomy/classification (b) the smallest taxon of taxonomy/classification (c) Both the smallest and the smallest unit of taxonomy/classification (d) None of the above Answer: the smallest taxon of taxonomy/classification

6) Which one is species? (a) Cannis (b) Pisum (c) Leo (d) Carnivora Answer: Leo

7) Solanum and Panthera are (a) genus and species (b) genus and genus (c) species and species (d) only species Answer: genus and genus

8) The genus Felis includes (a) tiger (b) fish (c) cat (d) frog Answer: cat

CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs (SET C)

1) A genus with a single species is called (a) typical (b) polytype (c) monotype (d) syntype Answer: monotype

2) In Solanum tuberosum, the first and second words stand for, respectively (a) genus, generic name (b) specific epithet, species (c) specific name and generic name (d) generic name and specific name Answer: generic name and specific name

3) A group of related genera is called a (a) family (b) class (c) phylum (d) order Answer: family

4) Which is not a category? (a) Asteraceae/Fabaceae (b) Species (c) Phylum (d) Class Answer: Asteraceae/Fabaceae

5) In hierarchical classification, class occupies a place between (a) kingdom and phylum (b) order and family (c) phylum and order (d) family and genus Answer: phylum and order

6) The Indian Botanical Garden is located at (a) Howrah (b) London (c) Lucknow (d) Kew Answer: Howrah

7) Largest botanical garden in the world is (a) Conservatory and Botanical Garden, Geneva (b) New York Botanical Garden (c) Royal Botanical Garden, Kew (London) (d) British Museum of Natural History Answer: Royal Botanical Garden, Kew (London)

8) Which one is the first biosphere reserve? (a) Norkrek Biosphere Reserve (b) Simlipal Biosphere Reserve (c) Pachmarhi Biosphere Reserve (d) Nilgiri Biosphere Reserve Answer: Nilgiri Biosphere Reserve

CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs (SET D)

1) The taxonomical aids used for the identification of plants and animals by applying diagnostic features (a) herbarium (b) key (c) museum (d) monograph Answer: key

2) Statement in the key is referred to as (a) lead (b) clue (c) proof (d) Both (a) and (b) Answer: lead

3) A book containing information as to the habitat, climate, description and index of plants found in a specific area (a) flora (b) key (c) manual (d) monograph Answer: flora

4) Which taxonomical aid provides all information about a particular taxon like order or family? (a) Herbarium (b) Catalogue (c) Taxonomic key (d) Monograph Answer: Monograph

5) What is the prime source of taxonomic studies? (a) Collection of an actual specimen of an organism (b) Identification of actual specimen of an organism (c) Both (a) and (b) (d) None of the above Answer: Both (a) and (b)

6) The taxonomical aids in which dried pressed plant specimens are preserved is (a) botanical garden (b) herbarium (c) sheets (d) specimen sheets Answer: herbarium

7) The label of a herbarium sheet does not carry information on (a) date of collection (b) name of collector (c) local names (d) height of plant Answer: local names

8) Where labelling is done on the herbarium sheet? (a) Lower RHS (b) Lower LHS (c) Upper RHS (d) Upper LHS Answer: Lower RHS

CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs (SET E)

1) By which chemical specimens for herbaria are treated to prevent a fungal attack? (a) 0.1% mercuric chloride (b) 0.1% mercurous chloride (c) Carbon disulphide (d) Acetic acid Answer: 0.1% mercuric chloride

2) Which one is the most important function of a botanical garden? (a) Allow ex situ conservation of germplasm (b) They are places for recreation (c) Plant diversity can be observed here (d) Provide natural habitat for wildlife Answer: Allow ex situ conservation of germplasm

3) Collection of living plants for classification and identification of organisms are (a) herbarium (b) zoological parks (c) botanical garden (d) museum Answer: botanical garden

4) The suffix ‘phyta’ indicates (a) family (b) class (c) Order (d) division Answer: division

5) Which one of the following taxonomic categories tops the hierarchy of categories? (a) order (b) division (c) class (d) family Answer: division

6) Which of the following is a category? (a) Division (b) Phylum (c) Viruses (d) Both (a) and (b) Answer: Both (a) and (b)

7) Plants grow throughout life by which method? (a) Cell dedifferentiation (b) Cell differentiation (c) Cell multiplication (d) None of these Answer: Cell multiplication

8) Among the following, which is a common phenomenon exhibited by living and non-living organisms to show the feature of growth? (a) Increase in mass (b) Cell division (c) Increase in replication rate (d) Cell differentiation Answer: Increase in mass

CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs (SET F)

1) In the majority of higher animals and plants, reproduction and growth are (a) mutually exclusive events (b) synonymous events (c) synonymous events during in vitro culture (d) None of the above Answer: mutually exclusive events

2) A true regeneration was observed in (a) Hydra (b) Planaria (c) Sponges (d) Amoeba Answer: Planaria

3) Which of the following set of organisms reproduces by fragmentation (asexual mode of reproduction)? (a) Amoeba, fungi and earthworms (b) Fungi, filamentous algae and protonema of mosses (c) Hydra, fungi, Amoeba and bacteria (d) Earthworms, bacteria and fungi Answer: Fungi, filamentous algae and protonema of mosses

4) Why reproduction is an inclusive defining characteristic of all living organisms? (a) Non-living organisms also reproduce (b) Many living organisms are sterile (c) Reproduction is a synonym for growth (d) Both (a) and (b) Answer: Many living organisms are sterile

5) What is illustrated by the statement ‘nothing lives forever, yet life continues? (a) Metabolism (b) Embryogenesis. (c) Reproduction (d) Replication Answer: Reproduction

6) Process of metabolism leads to (a) growth (b) development (c) functions of the living body (d) All of the above Answer: All of the above

7) Biological organisation in living organisms begins at (a) tissue level (b) atomic level (c) cellular level (d) mixture level Answer: atomic level

8) The number of species that are known ranges between (a) 1.7-1.8 million (b) 1 million (c) 50 million (d) 2 million Answer: 1.7-1.8 million

CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs (SET G)

1) Standardising the naming of a living organism is known as (a) classification (b) identification (c) nomenclature (d) Both (a) and (c) Answer: nomenclature

2) Expand ICZN (a) International Code of Zoological Nomenclature (b) Intranational Code of Zoological Nomenclature (c) International Code of Zoological Naming (d) Interregional Code of Zoological Naming Answer: International Code of Zoological Nomenclature

3) The binomial nomenclature system was given by (a) Carol Linnaeus (b) Carolus Linnaeus (c) Aristotle (d) Whitaker Answer: Carolus Linnaeus

4) In binomial nomenclature the name of the author appears after the (a) genus (b) family (c) species (d) taxa Answer: species

5) ICBN stands for (a) Indian Congress of Biological Name (b) International Code for Botanical Nomenclature (c) International Congress of Biological Name (d) Indian Code of Botanical Nomenclature Answer: International Code for Botanical Nomenclature

6) Which is the first step in taxonomy? (a) Description of the organism (b) Identification of the organism (c) Nomenclature of the organism (d) Classification of the organism Answer: Identification of the organism

7) The phylogenetic system of classification was proposed by (a) Carolus Linnaeus (b) George Bentham and Joseph Dalton Hooker (c) Aristotle (d) Adolf Engler and Karl Prantl Answer: Adolf Engler and Karl Prantl

8) A species is a group of organisms which (a) can interbreed freely (b) do not interbreed (c) can live together (d) can interbreed occasionally Answer: can interbreed freely

CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs (SET H)

1) What is the basis of modern taxonomic studies? (a) Internal structure (b) Ecological information (c) Structure of cell (d) All of these Answer: All of these

2) Diversity of organisms and their evolutionary relationship is studied scientifically under (a) morphology (b) anatomy (c) taxonomy (d) systematics Answer: systematics

3) Who had written Systema Naturae? (a) Ernst Mayr (b) Carolus Linnaeus (c) RH Whittaker (d) WM Stanley Answer: Carolus Linnaeus

4) According to binomial nomenclature, the scientific name of an organism consists of (a) generic name (b) specific epithet (c) Both (a) and (b) (d) None of these Answer: Both (a) and (b)

5) Binomial system of classification was based on (a) embryology (b) morphology (c) cytology (d) anatomy Answer: morphology

6) Scientific names are printed in …… and are derived from ……. (a) bold and English (b) italics and Latin (c) italics and German (d) italics and French Answer: italics and Latin

We hope you liked our CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Biology Chapter 1 The Living World MCQs, drop a comment below and we wil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *