Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs

Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQ

s

These CBSE Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs are prepared by our Chemistry Expert. 

CBSE Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs 

By practicing following MCQs, students will be able to quickly revise all the concepts of the CBSE 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs. Additio

nally, CBSE Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs will be helpful for JEE And NEET Aspirants.

 

Refer to our Chemistry class 12 MCQs for scoring Excellent Marks in your Exams.  

Join our Telegram chat grouphttp://DJSHARK.IN

Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs (SET A)

1) Which is not iron ore? (1) Hematite (2) Siderite (3) Dolomite (4) Limonite Answer:- Dolomite

2) Which is the sulphate ore of Mg? (1) Dolomite (2) Chlorophyll (3) Epsomite (4) Carnallite Answer:- Epsomite

3) Which of the following metal is not extracted by leaching? (1) Aluminium (2) Mercury (3) Silver (4) Gold Answer:- Mercury

4) Which contains both iron and copper? (1) Cuprite (2) Chalcocite (3) Chalcopyrite (4) Malachite Answer:- Chalcopyrite

5) Which of the following is not a concentration technique? (1) Levigation (2) Froth-floatation (3) Leaching (4) Calculation Answer:- Calculation

6) Zincite and calamine respectively are (1) Oxide and carbonate ore of Zn (2) Carbonate and oxide ore of Zn (3) Oxide and sulphate ore of Zn (4) Sulphate and sulphite ore of Zan Answer:- Oxide and carbonate ore of Zn

7) Which of the following is chalcopyrite? (1) CuFeS2 (2) FeS2 (3) KMgCl3.6H2O (4) Al2O3.2H2Order Answer:- CuFeS2

Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs (SET B)

1) Which of the following does not contain aluminium? (1) Cryolite (2) Fluorspar (3) Feldspar (4) Micha Answer:- Fluorspar

2) Most important ore of tin is (1) Cassiterite (2) Cryolite (3) Malachite (4) all three Answer:- Cassiterite

3) The rocky and silicious matter associated with an ore is called (1) Slag (2) Mineral (3) Gangue (4) Flux Answer:- Gangue

4) Consider (i) Copper blende = Cu2O (ii) Pyrolusite = MnO2 (iii) Cryolite = Na3AlF6 (iv) Cinnabar = PbS

Which is/are not correctly matched – (1) i only (2) ii only (3) iv only (4) i and Iv Answer:- i and Iv

5) Bauxite has the formula (1) Al2O3.H2O (2) Al2O3.2H2O (3) Al2O3.3H2O (4) none Answer:- Al2O3.2H2O

6) In froth floatation, the oil used is (1) Olive oil (2) Pine oil (3) Coconut oil (4) Mustard oily Answer:- Pine oil

7) Baeyer’s process is used for the purification of Bauxite containing ……. as an impurity (1) Silica (2) Rutile (3) Fe2O3 (4) Nine Answer:- Fe2O3

Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs (SET C)

1) Which one of the following is not a basic flux (1) CaCO3 (2) CaO (3) SiO2 (4) MgO Answer:- SiO2

2) Copper matte consists of (1) Copper oxide and ferrous sulphide (2) Copper sulphide and ferrous oxide (3) Copper sulphide and ferrous sulphide (4) Copper oxide and ferrous oxide Answer:- Copper sulphide and ferrous sulphide

3) Matter is obtained after this step (1) Froth floatation (2) Roasting (3) Smelting (4) Refining Answer:- Roasting

4) In the metallurgical process, the flux used for removing acidic impurities is (1) Silica (2) Sodium chloride (3) Limestone (4) Sodium Carbonate Answer:- Limestone and Sodium Carbonate

5) The process in which metal oxide is reduced to metal by Al is called (1) Smelting (2) Aluminothermy (3) Hydrothermy (4) No specific names Answer:- Aluminothermy

6) By the cupellation of Pb + Ag we obtain (1) Pure silver (2) Pure lead (3) Impure silver (4) Impure lead Answer:- Pure silver

7) During extraction of Ag which of the following substance is formed? (1) Na[Ag(CN)2] (2) Na2[Ag(CN)2] (3) Na4[Ag(CN)2] (4) None Answer:- Na[Ag(CN)2

Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs (SET D)

1) Iron obtained from a blast furnace is (1) Wrought iron (2) Cast iron (3) Pig iron (4) Steel Answer:- Pig iron.

2) Which process is not used for Al extraction? (1) Van Arkel (2) Serpeck (3) Bayer (4) none Answer:- Van Arkel

3) The impurities of CaO can be removed by (1) SiO2 (2) P2O5 (3) Both (4) None Answer:- Both

4) In metallurgical processes, the flux used for removing acidic impurities is (1) Silica (2) Sodium chloride (3) Limestone (4) Sodium Carbonate Answer:- Limestone and Sodium Carbonate

5) The volatile metal can be purified by (1) Liquation (2) Distillation (3) Cupellation (4) Besemerisation Answer:- Distillation

6) In the extraction of aluminium by Hall-Heroult process, purified Al2O3 is mixed with CaF2 is (1) Lower the melting point of Al2O3 (2) Increase the conductivity of the molten mixture (3) Reduce Al3+ into Al(s) (4) Acts as a catalyst Answer:- Lower the melting point of Al2O3 and Increase the conductivity of the molten mixtures

7) The silver complex formed during cyanide process is (1) Na2[Ag(CN)] (2) Na[AgCN] (3) Na2[Ag(CN)]2 (4) Na[Ag(CN)2] Answer:- Na[Ag(CN)2]

Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs (SET E)

1) Which of the following oxide is least stable? (1) CO2 (2) CO (3) MgO (4) HgO Answer:- HgO

2) Electrolytic reduction method is used for the extraction of (1) Highly electronegative elements (2) Transition metals (3) Highly electropositive elements (4) Metalloids Answer:- Highly electropositive elements.

3) When molten NaCl is electrolysed by using an electrode, the product obtained at the cathode is (1) Na (2) Cl2 (3) H2 (4) Na-Hg amalgam Answer:- Na.

4) In the blast furnace this is acting as a reducing agent at the lower part (1) CO (2) H2 (3) C (4) None Answer:- C.

5) Which of the following is not a refining process? (1) Mond’s process (2) Van Arkel process (3) Poling (4) Leaching Answer:- Leaching.

6) From gold amalgam, gold may be recovered by (1) Distillation (2) Oxidation (3) Electrolytic refining (4) Dissolving in HNO3 Answer:- Distillation.

7) Tin and lead can be refined by (1) Distillation (2) Liquation (3) Levigation (4) Leaching Answer:- Liquation.

Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs    (SET F)

1) Refining of silver is done by (1) Liquation (2) Poling (3) Cupellation (4) Van Arkel method Answer:- Cupellation.

2) Mond’s process is used for refining (1) Ni (2) Co (3) NH3 (4) H2so Answer:- Ni.

3) Mac-Arthur Forrest process is used for the extraction of (1) Zn (2) Cu (3) Fe (4) Ag Answer:- Ag.

4) Tin and Lead can be refined by (1) Distillation (2) Liquation (3) Levigation (4) Leaching Answer:- Liquation.

5) Choose the incorrect option. (1) Fractional distillation is used when there is a difference in densities of ore and gangue. (2) Mond’s process is used for the purification of Ni. (3) Matte is (Cu2S + FeS) (4) Heating of mild steel in presence of NH Answer:- Fractional distillation is used when there is a difference in densities of ore and gangue.

6) Identify the incorrect statement. (1) Aluminothermy is the process of reduction during the extraction of Al. (2) At lower temperatures carbon and at higher temperatures, CO is a good reducing agent. (3) Decomposition of metal carbonyl is followed in the monds process for purification of Ni. (4) Zirconium is purified by the Van Arkel process. Answer:- Aluminothermy is the process of reduction during extraction of Al and At lower temperatures carbon and at higher temperatures, CO is a good reducing agent.

7) Carbon cannot be used to produce magnesium by chemical reduction of MgO because (1) Carbon is not a powerful reducing agent. (2) Magnesium reacts with carbon to form carbides. (3) Magnesium is less electropositive than carbon. (4) Carbon is a non-metal. Answer:- Magnesium reacts with carbon to form carbides.

8) Which of the following is a better reducing agent at 673K in pyro metallurgy? (1) C (2) CO2 (3) CO (4) None Answer:- CO.

We hope you liked our Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs. If you have any queries regarding Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements Amines MCQs , drop a comment below and

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *