Class 12 Salt Analysis MCQs

Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE

These Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE are prepared by our Chemistry Expert. By practicing following MCQs, students will be able to quickly revise all the concepts of the Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE. Additionally, Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE will be helpful for JEE And NEET Aspirants.

Refer to our Chemistry class 12 MCQs for scoring Excellent Marks in your Exams.

Join our Telegram chat grouphttp://djshark.in

Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE (SET A)

1) Carbonate salts evolve which gas on treating with dilute sulphuric acid– (1) SO2 (2) NO2 (3) Cl2 (4) CO2 Answer:- CO2

2) When salt is warm with dilute H2SO4 it gives a gas which smells like rotten eggs, the salt is– (1) Sulphate Salt (2) Carbonate Salt (3) Sulphide Salt (4) Chloride Sakt Answer:- Sulphide Salt

3) With warm dilute H2SO4 a sulphide gives a gas which smells like rotten eggs, the gas is– (1) SO2 (2) SO3 (3) H2S (4) None of the three Answer:- H2S

4) On treating sulphite with warm dil. H2SO4, a gas is evolved which is suffocating. The gas is– (1) CO2 (2) NO2 (3) SO2 (4) None Answer:- SO2

5) A gas is obtained by the addition of dil. HCl to a mixture which turns lead acetate paper black. It is (1) SO2 (2) CO2 (3) H2S (4) NO2 Answer:- H2S

6) X + 70% HNO3 —> H2SO4 + NO2 then, X can be (1) SO2 (2) S8 (3) H2 (4) N2 Answer:- SO2

Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE (SET B)

1) A salt produces suffocating gas which smells like burning sulphur when treated with warm dil.Sulphuric acid. Find the anion present in the salt is– (1) Carbonate (2) Sulphite (3) Sulphate (4) Sulphide Answer:- Sulphite

4) Which of the following gas has a rotten egg smell (1) PH3 (2) NH3 (3) H2S (4) pas Answer:- H2S

2) The reddish brown gas that evolved in the preliminary test of nitrite ion is– (1) NO (2) NO2 (3) Br2 (4) I2 Answer:- NO2

3) Na2S + HCl —>NaCl + “X”. X is: (1) H2S (2) H2SO4 (3) H2SO3 (4) H2S2O3 Answer:- H2S

5) H2S +Na2[Fe(CN)5NO] —–> NO, reaction, It means (1) S2– ion absent (2) S2– ion may be present (3) S2–ion is present in excess (4) S2– ion form precipitated Answer:- S2– ion may be present

6) What is the possible oxidation state of S in Na2S2O3? (1) 0 (2) +4 (3) –2 (4) +61. Answer:- –2

Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE (SET C)

1) Which is soluble in water? (1) AgF (2) AgCl (3) AgBr (4) agI Answer:- AgF

2) Which compound turn time water milky (1) CO2 (2) NO2 (3) SO2 (4) all Answer:- CO2 and SO2

3) CO2 gas gives the following test (1) Lime water (2) Baryta water (3) Both (4) None Answer:- Both

4) Cl2 + hot conc. NaOH —->X + Y where, X & Y can be (1) HCl4 (2) NaClO4 (3) NaClO3 (4) none Answer:- NaClO3

5) Br2 + cold dil NaOH —> X + Y where X & Y can be (1) NaBr (2) NaOBr (3) NaBrO3 (4) All of the above Answer:- NaBr and NaOBr

6) Which of the following acid is non-oxidizing acid? (1) Conc. H2SO4 (2) Conc. H3PO4 (3) Conc. HNO3 (4) None of the above Answer:- Conc. H3PO4

Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE (SET D)

7) The brown ring test is performed for the qualitative detection of: (1) Bromides (2) Iodides (3) Nitrates (4) Phosphates Answer:- Nitrates

1) The preliminary test of nitrite ion is performed by– (1) Conc. H2SO4 (2) Dil. H2SO4 (3) Conc. HNO3 (4) Dil. HNO3 Answer:- Dil. H2SO4

2) If the salt smells like vinegar on treatment with dil. H2SO4, this indicates the presence of– (1) Sulphite ions (2) Chloride ions (3) Acetate ions (4) Nitrite ions Answer:- Acetate ions

3) P4 + NaOH → X + Y, X & Y can be (1) H3PO3 (2) PH3 (3) NaH2PO2 (4) H3PO2 Answer:- PH3 and NaH2PO2

4) CO2 & SO2 can be distinguished by (1) Lime Water (2) Baryta Water (3) Both (4) KMnO4 / H+ Answer:- KMnO4 / H+

5) The oxidation state of Fe in its brown ring complex is (1) +1 (2) +2 (3) +3 (4) +4 Answer:- +1

6) Nessler’s reagent is– (1) Na2HgI4 + OH– (2) K2HgI4 + OH– (3) KI + OH– (4) NaI + OH– Answer:- K2HgI4 + OH–

7) NaCl, NaBr, NaI mixture on adding conc. H2SO4 gives gases respectively. (1) HCl, Br2, I2 (2) HCl, HBr, HI (3) Cl2, Br2, I2 (4) None of the three Answer:- HCl, Br2, I2

Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE (SET E)

1) Na2S2O3 + HgCl2 + H2O ⎯→ X black ppt, where X can be : (1) Ag2S (2) HgS (3) Hg2Cl2 (4) Hg2I Answer:- HgS

2) Which reaction is possible (1) KMnO4 + Na2SO4 → (2) BaSO4 + KCl → (3) SrSO4 + Ni(NO3)2 → (4) ZnSO4 + BaS → Answer:- ZnSO4 + BaS →

3) H2S is passed into the BaCl2 solution. The ppt formed is (1) BaS (2) Ba(SH)2 (3) Ba(OH)2 (4) No ppt. Answer:- No ppt

4) On treating a solid nitrite with dil. H2SO4 and warming, reddish brown fumes of NO2 gas are evolved. Addition of potassium iodide solution to the salt solution followed by freshly prepared starch solution and acidification with acetic acid produce– (1) Red Complex (2) Blue Complex (3) Green Complex (4) Yellow Complexity Answer:- Blue Complex

5) Acetate gives deep red colour on reaction with– (1) Ferrous Chloride (2) Ferric Chloride (3) Ferrous acetate (4) Ferric Acetate Answer:- Ferric Chloride

6) For the test of halides, the soda extract is acidified with: (1) Conc. H2SO4 (2) Dil. H2SO4 (3) Dil. HCl (4) Any of the there Answer:- Dil. H2SO4

7) Violet vapours are given out when ….. is treated with conc. H2SO4. (1) Bromide (2) Iodide (3) Chloride (4) Nitrite Answer:- Iodide

We hope you liked our Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE. If you have any queries regarding Class 12 Salt Analysis MCQs | Viva Questions | JEE, drop a comment below and we will reply to you at the earliest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *